Aktualności
ItalianoPolski
Ustaw jako domyślny język
Benedizione cibi secondo la tradizione cristiana polacca

Błogosławienie pokarmów wielkanocnych

Wielkanoc - Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego - to najważniejsze święto dla chrześcijan. Jest ona najbardziej uroczystą pamiątką zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Wielkanoc kończy Wielki Tydzień, stanowiący wspomnienie najważniejszych wydarzeń kształtujących wiarę chrześcijańską. Rozpoczyna się ona już w sobotę po zmroku Wigilią Paschalną i trwa do wieczornych nieszporów w niedzielę. Jest to najważniejsze i zarazem jedno z najstarszych świąt obchodzonych przez chrześcijan.

„Święconka”, kosz z jedzeniem do poświęcenia w Wielką Sobotę W Wielką Sobotę rano przygotowywana jest „święconka”: kosz, który wszystkie rodziny dekorują różnymi potrawami, najczęściej jajkami, solą, pieprzem, kiełbasą, kawałkiem chleba i gałązką jagód, kwiatami, które następnie zostaną pobłogosławione przez księdza. Tradycją jest chodzenie do kościoła, aby pobłogosławić cukrowe baranki, które następnie zostaną zjedzone w Wielkanoc.

Ojciec Sylwester Bartoszewski, opiekun Poloni przy Bazylice św. Antoniego w Padwie.